Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Informacja o plikach cookie x
fb
Kategorie
Dostawa przy zakupie powyżej 250 zł gratis !! Przy zakupie za min 100zł, na terenie krakowa dostawa kawy gratis Zamów kawę przez telefon 728 705 142

Dostawa w 24h

Przesyłka kurierska - wpłata PAYU/przelew 9.90 zł

Przesyłka za pobraniem 16 zł

Zakupy powyżej 250 zł.

  • Przesyłka kurierska Gratis
  • Przesyłka za pobraniem 5 zł

Dostawa na terenie Krakowa Gratis od 150 zł.

Przesyłki na terenie Krakowa realizujemy pomiedzy godzina 12 a 18.

Dostawy w strefie ograniczonego ruchu realizowane sa do godziny 10. Jesli interesuje Państwa inna godzina prosimy o kontakt telefoniczny
( tel. 728 705 142 ).

newsletter

Konto bankowe

61 1050 1445 1000 0090 7421 3050

Wszystko o kawie

Historia kawy

 

 
Kawa na świecie
 
Owoce kawowca były wykorzystywane już w pierwszym tysiacleciu p.n.e. w Etiopii. Serwowano je wtedy z dodatkiem masła i soli po uprzednim ugotowaniu.Nie uprawiano ich a jedynie zbierano ze stanowisk naturalnych.Prawdopodobnie w XIII lub XIV wieku zostały przywiezione do Jemenu.Tam właśnie opracowano metodę preparowania kawy przez prażenie i wytwarzanie z nich napoju.
W XV wieku port Al- Mucha położony na południowym krańcu Morza Czerwonego był największym ośrodkiem handlu ziarnami rośliny zwanej wtedy "kohwet".Wraz z ekspansją arabską zwyczaj picia kawy rozpowszechnił się na całym Bliskim Wschodzie. Początkowo budził on wiele nieufności i kontrowersji. W 1511r.zakazano spożycia kawy w Mekce, a w w1532 r. Kairze. Z biegiem lat jednak powyższe zakazy zostały zniesione, a w 1554r. otwarto pierwszą kawiarnię w Stambule. O ile w Arabii kontrowersje wokół kawy zaczynały ucichać o tyle nad Bosforem jej kariera rozwijała się znacznie wolniej. Religijni ortodoksi krytykowali jej pobudzające właściwości a kawiarnie stały się obiektem dyskusji i sporów.
 
U schyłku XVI wieku restrykcje ustały a Turcja stała sie kawowym mocarstwem.
Ciężko jednoznacznie stwierdzić kiedy dokładnie kawa trafiła do Europy. Niemniej jednak bazując na zapiskach Leonarda Rauwulfa z 1583 roku można przypuszczać, że było to około XVI wieku. Początkowo można było ją spotkać w Amsterdamie, Londynie i Hamburgu. Następnie w 1683 r.za sprawą pozostawienia zapasów kawy przez Turków po oblężeniu Wiednia, zapoczątkowały kulturę jej spożywania w tymże mieście. W Europie kawa również wzbudzała kontrowersje religijne. Kościół uważał, że kawa jest dziełem szatana ponieważ pochodzi od Arabów.
Wraz z rozpoczęciem epoki kolonialnej monopol arabski na kawę został przełamany.
Ziarna trafiły na plantację do Ameryki Południowej jak również do Indii. Stało się to za sprawą Holendrów, którzy stworzyli Kompanię Wschodnio- Indyjską.
 
Pierwszą kawiarnię w Anglii otwarto w 1650 r. w Oxfordzie. Należała ona do tureckiego Żyda o imieniu Jakub. Dwa lata później powstała pierwsza kawiarnia w Londynie przy alei Św.Michała.
W Paryżu kawa pojawiła się w 1644r. Elity paryskie poznały kawę w 1669 r. Było to na przyjęciu wydanym przez posła tureckiego Mustafę Paszę. Pierwszą kawiarnię w stolicy Francji otworzono w 1671r. Warto zauważyć, że w tym czasie w Anglii działało już około 3000 kawiarni.
Kawa zaczęła odgrywać też ważną rolę za oceanem. W 1670r. otwarto pierwszą kawiarnię w Bostonie. W XIX wieku kawa stała się bardzo ważnym towarem handlowym pożądanym na całym świecie. Dzięki temu wzbogaciło się wiele krajów afrykańskich oraz Indie.
Dopiero w latach 60-tych, XX wieku podpisano deklaracje gwarantujące stałe ceny i określony udział w rynku.
 
Obecnie kawa jest zaraz po ropie naftowej drugim najlepiej sprzedającym się produktem i wypija się jej około 400 mld filiżanek rocznie.
 
 
Kawa w Polsce
 
W Polsce kawa pojawiła się pod koniec XVII wieku. Jej miłośnikami byli: Jan III Sobieski oraz Bohdan Chmielnicki. Powszechnie jednak kawa uważana była za niesmaczną ,a nawet szkodliwą używkę.
 
Pierwsze kawiarnie powstały w Gdańsku na początku XVIII wieku, w Warszawie natomiast w 1724 roku pierwszą kawiarnię otworzył Francuz Henri Duval. Życie kawiarniane rozwijało się powoli ale sukcesywnie. W 1822 r. w Warszawie działały już 122 kawiarnie, a 20 lat później było ich już 180. W Krakowie, w połowie XIX wieku znajdowało się 55 kawiarni. Ówczesne kawiarnie nazywano "kafehauzami".
 
W odróżnieniu od obecnych czasów kiedyś kawę sprzedawano w postaci surowej. Należało ją palić samemu za pomocą dość skomplikowanego w obsłudze urządzenia. Z uwagi na fakt,że efekt nie zawsze był zadowalający lepiej było wybrać się do kawiarnii.
Odmienny sposób spożywania kawy istniał wśród mieszczaństwa. Zamożna szlachta zatrudniała wykwalifikowaną służbę, której zadaniem było parzenie perfekcyjnej kawy.
Sytuacja odmienila sie w 1882 roku kiedy to Tadeusz Tarasiewicz, właściciel firmy Pluton rozpoczął sprzedaż kawy palonej we własnej palarni.
W odrodzonej Polsce największe znaczenie miały firmy Pluton, Spółdzielnia Spożywców Społem, Wielkopolski Skład Kawy i Julius Meinl.
 
Na początku XIX wieku niektóre podręczniki medyczne zalecały kawę na dolegliwości układu pokarmowego.
Swój wkład w popularyzowanie kawy miały czasopisma Monitor i Patriota Polski. Zapewniały, że nowa używka jest nieszkodliwa i nie wpływa na zdolność do pracy.
W okresie II Wojny Światowej powrócono do domowych sposobów wytwarzania kawy.
Polska na niedobór kawy cierpiała również w PRL-u.
Dopiero w roku 1964 udało sie przekroczyć import z czasów przedwojennych. Po wprowadzeniu obowiązku rozpoczynania pracy o 6 rano w latach 60- tych kawa stała się nieodłącznym elementem życia biurowego.

kawa ziarnista

Najbardziej uznani producenci kawy to:

ochy:

-Lavazza
-Vergnano
-Segafredo
-Mauro
-Izzo
-Hausbrandt
-Illy
-Pellini
-Bazzara
-New York

Niemcy:

-Melitta
-Darboven (Jacobs, Dallmayr, Movenpick,Alberto)
-Tchibo

Holandia:

-Douwe Egberts

 

payu
Informacja o plikach cookie